Trik dan Tips Telefon Pintar

Cara Mudah Mengurangkan Penggunaan Data Internet Anda

Setiap pemilik telefon pintar sentiasa kekurangan satu daripada dua sumber. Iaitu Sama ada bateri kosong atau data berkelajuan tinggi yang telah habis digunakan dan melayari internet dengan kelajuan siput. Oleh itu, bagaimana caranya untuk mengurangkan penggunaan data internet, dan apa yang sebenarnya memakan data anda begitu banyak? Berikut adalah cara anda boleh kekal dengan telco pilihan anda dengan mudah.

Berapa banyak data internet yang anda perlukan?

Terdapat format data tertentu di World Wide Web (WWW) yang tidak disangka boleh menyebabkan penggunaan data yang lebih tinggi. Oleh itu, GIF animasi dianggap tidak cekap, yang mungkin tidak anda jangkakan pada mulanya. Mana taknya, ia memakan lebih daripada satu megabyte untuk animasi tiga saat. Malah, klip YouTube adalah lebih menjimatkan apabila dibandingkan dengan GIF. Untuk muzik, penggunaan data berbeza-beza – antara satu hingga lima megabait per minit, bergantung kepada bit rate (contoh 320kbps).


Mengukur penggunaan data internet

Android memberikan kawalan ke atas penggunaan data anda. Hanya tahan jari anda pada jubin yang sepadan dalam tetapan pantas, huawei_data_usage-w782dan anda akan mendapat gambaran keseluruhan penggunaan. Bagi sesetengah pengeluar, anda perlu pergi ke bahagian Data mudah alih dalam Tetapan.

Dalam gambaran keseluruhan penggunaan data, anda juga boleh menetapkan had, adakah anda memberi anda amaran dan had data latar belakang. Kita akan membincangkannya secara terperinci kemudian dalam artikel ini.

data-cap-w782

Mengehadkan penggunaan data

  • Tetapkan had data dalam tetapan Android

Ini boleh dilakukan terutamanya melalui menu tetapan telefon pintar. Di sini, anda boleh melihat dan menguruskan penggunaan data anda. Pertama, sediakan kitaran penggunaan yang sesuai dengan kontrak anda atau pembaharuan bulanan jumlah data anda. Anda juga boleh menetapkan had di mana data mudah alih secara automatik dimatikan untuk mengelak kehabisan data internet berkelajuan tinggi.

  • Paksa aplikasi tertentu untuk menyimpan data

Di sini, anda juga mempunyai senarai pengambilan aplikasi individu. Anda boleh tahu berapa banyak aplikasi yang memakan data anda sama ada foreground ataupun background. Terdapat juga aplikasi yang diam-diam menggunakan data internet anda di background – jika semuanya gagal, anda boleh menghentikannya di dalam tetapan telefon. Tetapi berhati-hati! Ini mungkin boleh menyebabkan sesetengah aplikasi berhenti bekerja – terutamanya aplikasi Google dan aplikasi sistem.

  • Menggunakan fungsi offline

spotify-hero-w782
1. Streaming muzik

Gunakan video dan muzik yang disimpan untuk menjimatkan data internet anda, atau menggunakan ciri offline perkhidmatan penstriman muzik dan video.

Kebanyakan penyedia penstriman muzik menawarkan ciri offline ni. Dengan cara ini, anda boleh menyimpan lagu kegemaran anda pada telefon pintar dan memainkannya semasa anda ingin berehat. Sebagai alternatif, anda boleh menukar CD anda ke MP3 dan menyalinnya ke telefon anda dengan software ripping.

2. Gunakan Google Maps Offline

Navigasi offline pada Android telah menjadi agak baik. Google Maps kini akan meminta anda secara automatik jika anda ingin menyimpan peta anda secara offline selama 30 hari. Anda kini boleh memuat turun dan menyimpan peta untuk digunakan kemudian tanpa sebarang internet. Ini adalah cara terbaik untuk mengurangkan penggunaan data internet telefon anda. Anda boleh belajar bagaimana melakukan ini dengan mengikuti panduan penuh kami iaitu Cara menggunakan Google Maps Offline.

use_google_maps_offline_02-w782

Compress kandungan Internet

Salah satu ciri Chrome yang berguna ialah keupayaan untuk compress data di dalam internet. Kejap, apa itu compress? Contoh yang paling senang – kualiti video yang sama, tapi berat fail yang berbeza yang jauh lebih ringan. Anda boleh menghidupkan ciri ini dalam tetapan Chrome iaitu β€˜Data Saver’. Pada pemerhatian kami, ia telah compress 32 peratus daripada data mudah alih kami. Maka maksudnya, jika saya melayari internet selama beberapa jam dan memakan 300mb, dengan fungsi ini, saya hanya gunakan

204mb dan jimat 96mb.

data-compression-w782

Compress semuanya dengan aplikasi Samsung Max

Samsung Max ialah aplikasi mampatan yang boleh membantu anda menyimpan data semasa melayari Internet. Aplikasi ini menghantar semua data melalui server VPNnya sendiri dan memampatkan video dan gambar semasa melayari internet – pada aplikasi dan website. Malangnya, ini dikaitkan dengan kehilangan kualiti daripada yang asal. Dalam aplikasi Samsung Max, anda akan ditunjukkan aplikasi mana yang ada di telefon anda yang mempunyai potensi penjimatan data internet yang besar.

unnamed

Dengan versi semasa, anda boleh menjimatkan data dan semestinya wang anda semasa muzik dan video streaming. Terima kasih kepada kelebihan Rocket Optimizer, MP3 dan MP4 akan ditukar kepada format AAC +. Pada kadar bit yang lebih rendah, kualiti bunyi yang sama dapat dicapai. Aliran video, seperti Netflix atau YouTube, boleh dimampatkan atas permintaan daripada Samsung Max. Oleh itu, masa buffering boleh dipendekkan, tetapi kualiti juga akan diturunkan. Dalam tinjauan kami, video YouTube selama 10 minit boleh menyimpan lebih daripada separuh data, jadi hanya 14.7 MB sahaja yang digunakan, bukannya 31.2 MB.

Apa yang anda lakukan apabila tiada apa-apa yang boleh membantu?

Sekiranya anda sedang bergelut dengan langkah diatas, anda perlu bertukar ke rangkaian Wi-Fi percuma. Apakah petua anda? Pernahkah anda mencuba mana-mana kaedah ini? Cer citer…

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker