Berita Teknologi

Wi-Fi WPA3 Akan Menggantikan WPA2 Yang Berusia 14 Tahun

Memandangkan dunia mudah alih berkembang dengan telefon baru, gadget pintar, dan banyak lagi, akan menjadi lebih selamat dalam beberapa bulan akan datang. Untuk memastikan perkara  seperti itu dilaksanakan nanti, Perikatan Wi-Fi kini mengesahkan produk yang menyokong standard WPA3 yang baru.

wpa3-wifi-security

WPA3 secara rasmi akan menggantikan WPA2, dan memandangkan WPA2 pertama kali digunakan pada 2004, masa untuk perkara ini akan ditamatkan. Walaupun tidak banyak berubah dari sudut pandangan pengguna, WPA3 penuh dengan ciri dan alat baru untuk memastikan sambungan internet tanpa wayar anda lebih selamat daripada sebelumnya.

Salah satu kehebatan yang ditemui dalam WPA3 ialah ia menjadikannya lebih sukar bagi penggodam untuk meneroka rangkaian anda menggunakan serangan meneka kata laluan luar talian. WPA2 membolehkan penggodam untuk mengumpul data dari router anda dan kemudian,  mereka akan berulang kali meneka kata laluan anda supaya mereka dapat memperoleh akses ke internet Wi-Fi anda, tetapi dengan WPA3, satu percubaan penggodaman akan menjadi sia-sia kerana ia mampu menghalang siapa-siapa untuk mengumpul data dari router.

Tiada apa-apa yang akan berubah iaitu cara anda memasukkan kata laluan Wi-Fi pada telefon anda, tetapi penggodam yang akan mengalami tidur tak lena sebab kepayahan sistem baharu WPA3.

Faedah lain dengan standard baru WPA3 termasuk privasi tambahan ke atas data anda apabila disambungkan ke rangkaian Wi-Fi awam, sehingga menjadi mustahil kepada penggodam untuk memperoleh data anda walaupun mampu memecah tramisi yang disulitkan.

Apabila sistem baru ini akan dikeluarkan, ia akan mengambil masa untuk WPA3 diguna pakai secara meluas untuk menggantikan WPA2 sekarang.

Anda perlu membeli router Wi-Fi, telefon, dan banyak lagi yang menyokong WPA3 di luar kotak, tetapi jika anda bernasib baik, pengeluar alat semasa anda akan mengemas kininya supaya anda tidak perlu keluar dan membeli teknologi baru untuk mendapat manfaat daripada WPA3.

Wifi-Router-4

Perikatan Wi-Fi menjangkakan WPA3 akan lebih banyak digunakan satu hari nanti, maka, apabila standard Wi-Fi 802.11ax yang baru akan muncul pada tahun 2019, mereka perlu meningkatkan lagi mutu WPA3.

Anda masih boleh menyambung ke rangkaian WPA2 menggunakan alat yang menyokong WPA3, dan serupa dengan piawai lama, Perikatan Wi-Fi mengatakan ia akan selalu memperbaharui WPA3 selama bertahun-tahun untuk memastikan ia selamat semaksimum yang mungkin untuk kebaikan semua orang.

Bagaimana pula dengan pendapat anda? Kalau selalu kena hack, boleh beli la router yang menyokong WPA3 pada tahun hadapan. Berikan sedikit komen anda di ruangan komen di bawah.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker