Lain-Lain

Telefon Pintar Dengan Bateri Yang Tahan Lebih Lama & Padu !

index

Dalam banyak-banyak telefon dari segi jangka hayat bateri, pastinya telefon pintar Android lebih hebat berbanding keluaran iPhone. Tidak disangkal lagi, jangka hayat bateri sebuah telefon pastinya dapat memastikan penggunanya kekal senyum lebar, ataupun menangis.

Untuk sedikit informasi, jangka hayat bateri dalam artikel ini adalah mengenai berapa lama ia boleh digunakan sehingga bateri habis. Bukannya, berapa lama bateri ini elok dipakai hingga bertahun-tahun. Sebenarnya, performance bateri bergantung kepada penggunanya sendiri, jika bateri anda sihat, maka bateri anda kekal elok buat bertahun lamanya dengan kualiti asalnya. Oleh itu, anda boleh baca 18 Langkah Untuk Bateri Yang Padu.


Namun, sila hayati konsep ini:

Penggunaan tenaga bateri telefon bergantung kepada kecekapan cip prosessor telefon itu. Maka, telefon yang mempunyai 5000mAh tetapi CPU yang tak cekap mempunyai jangka hayat bateri yang sama dengan telefon yang mempunyai 3000mAh tetapi CPU yang cekap tenaga.

Pada hari ini, jangka hayat bateri lebih dititikberatkan berbanding sebelum ini, terima kasih kepada skrin besar, pemproses gergasi dan grafik. Lagipun, apa gunanya mempunyai telefon yang mempunyai kamera yang cantik tetapi mati sebelum sempat menangkap gambar di tempat yang indah? Berikut adalah telefon pintar yang mempunyai jangka hayat bateri yang lama.

Diuji oleh Tom’s Guide; Semasa menguji telefon, setiap paparan telefon ditentukan kepada 150 nits untuk menormalkan kecerahan dan memastikan setiap telefon bimbit menerima sekurang-kurangnya tiga bar perkhidmatan.

LG X Power (12 jam 58 minit)

201702272356427073

Semasa standby, LG X Power hampir tidak memakan sebarang hayat bateri, memastikan anda sentiasa mempunyai kuasa apabila anda memerlukannya. Dalam penggunaan biasa, telefon ini mempunyai jangka hayat bateri yang cukup sehingga tidak perlu mengecasnya setiap hari. Walaupun paparannya, reka bentuk dan terutamanya kamera adalah agak kurang memuaskan, dengan harga yang rendah, LG X Power dapat mencuri tumpuan orang yang mencari jangka hayat bateri yang kuat iaitu 4100 mAh.

Huawei Mate 10 Pro (14 jam 39 minit)

index

Di antara telefon mewah, sukar untuk menandingi Mate 10 Pro dan bateri 4,000 mAh Huawei. Telefon 6-inci bertahan hingga lebih daripada 14-setengah jam pada ujian ini, mengalahkan Pixel 2 XL bersaiz yang sama dengan lebih daripada 2 jam. Ia juga bertahan hampir empat jam lebih lama daripada iPhone X Apple. Anda juga akan menghargai mod pengecasan balik pada Mate 10 Pro, yang membolehkan anda menghidupkan peranti lain dari telefon pintar anda. Satu lagi telefon Huawei yang kami uji, Pro P20 , berlangsung hampir selama 14 jam 13 minit. Bravo Huawei !

Moto E4 Plus (14 jam 48 minit)

22

Apa perbezaan yang boleh dibuat dengan bateri 5,000 mAh? Moto’s E4 merupakan pilihan bajet yang baik, kerana jangka hayat bateri yang mengecewakan. Untuk Moto E4 Plus, Motorola pergi dengan bateri yang lebih besar dan menuai keputusan yang serius pada ujian ini, yang berlangsung hampir 15 jam. Untuk telefon yang akan menelan kos anda kurang daripada $200, itulah hasil yang agak mengagumkan, terutama sekali apabila mempunyai kamera paparan dan belakang E4 Plus yang cukup menggamgumkan.

Asus ZenFone 4 Max (15 jam 16 minit)

P_setting_fff_1_90_end_600.png

Jangka Hayat bateri adalah ciri yang menonjol di ZenFone ini, di mana pek kuasa raksasa 5,000 mAh di dalam ZenFone 4 Max membantu peranti ini tahan lebih dari 15 jam pada ujian bateri kami. Walaupun mengagumkan, jangka hayat bateri adalah mengenai telefon ini, selain tag harga RM800. Telefon ini agak kekok; paparan tidak menarik dan reka bentuk telefon keseluruhannya terasa hambar. Walau bagaimanapun, jika anda mahukan jangka hayat bateri yang tahan seharian dengan bajet yang rendah, ZenFone 4 Max mungkin pilihan untuk anda.


Cat S41 (15 jam 19 minit)

cat-s41

Jika anda kagum dengan ketahanan dan umur yang panjang Cat S60 tetapi mampu dengan tag harga $600 keatas, anda boleh pertimbangkan Cat S41. Telefon yang berpatutan apabila berada di tapak kerja dan luar rumah yang hebat kerada ke-sado-an-nya, dan juga ia mempunyai bateri 5,000 mAh yang sangat mengagumkan. Bukan sahaja Cat S41 memadankan ZenFone 4 Max dengan hasil terbaik kedua pada ujian bateri ini, anda juga boleh menghidupkan S41 ke dalam pek kuasa luaran yang boleh meningkatkan bateri peranti lain. Kami berharap kamera pada S41 berfungsi dengan lebih baik, tetapi jika anda memerlukan telefon yang tidak memerlukan cas untuk anda sepanjang hari, telefon pintar terbaru Cat adalah sukar untuk dikalahkan.

Asus ZenFone 3 Zoom (16 jam 46 minit)

asus-zenfone-3-zoom-ze553kl

ZenFone 3 Zoom keluaran Asus ini mempunyai bateri 5,000 mAh yang besar dan pemproses Snapdragon 625; bukanlah CPU terpantas, tetapi ia berfungsi dengan baik dalam menguruskan penggunaan kuasa. Ini bermakna anda tidak mungkin kehabisan mood menangkap gambar dengan kamera belakang kembar ZenFone atau kamera hadapan 13-MP. Anda juga boleh menggunakan ZenFone 3 Zoom anda sebagai pek kuasa mudah alih, mengecas peranti lain melalui ciri pengecasan terbalik.

Anda setuju atau tidak? Sila komen di bawah tentang pendapat anda. Yang mana anda setuju?

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker