Trik dan Tips Telefon Pintar

Cara Mengesan Telefon Palsu

Meluangkan masa di internet dan anda akan terikat untuk mencari cerita seram atau insan yang ditipu telah membelanjakan beratus-ratus ringgit pada telefon palsu atau tak sah. Ia mungkin kelihatan seperti jenama baru Samsung Galaxy S9 dari luar, tetapi ia tidak begitu sama di bahagian dalam; dengan kamera murah, pemproses CPU yang ketinggalan zaman, dan komponen lain yang lebih murah dan bukannya perkara sebenar bagaikan indah khabar dari rupa.

Pemalsuan produk mewah jenama Samsung merupakan perniagaan besar di China. Menurut laporan telefon pintar 2017 oleh AnTuTu , telefon pintar Samsung menyumbang lebih daripada 36 peratus daripada pasaran tiruan tahun lepas, dengan ketara mengatasi iPhone 7.7 peratus dan kurang 3.40% Huawei. Edge Galaxy S7 Eropah adalah telefon yang paling banyak kena ciplak.

Laporan 2017 syarikat itu mendapati 2.64 peratus daripada 17,424,726 telefon yang disahkan adalah palsu. Maka 460,000 kes yang disahkan di luar sana telah dipalsukan. Memandangkan terdapat lebih daripada satu bilion telefon pintar di pasaran, pemalsuan telefon ini terdedah kepada model yang mahal nilainya.
##
Membeli telefon baru daripada penjual yang mempunyai reputasi yang bagus adalah langkah yang paling selamat. Pasaran yang semakin meningkat untuk barangan second-hand, refurbished, dan telefon import yang lebih murah adalah telefon pintar yang berpotensi untuk mempunyai masalah. Jika anda ingin mengelakkan pembaziran wang tunai anda di telefon palsu, berikut adalah panduan mudah untuk membantu anda memeriksa telefon baru anda adalah sahih atau tidak.

Reka bentuk Yang Lain Daripada Asal

Tempat yang paling jelas untuk mengesan telefon palsu adalah reka bentuk luar telefon seperti butang power di tempat yang salah atau bingkai telefon yang lebih tebal. Malangnya, peranti cerdik yang dilaksanakan dengan baik tidak begitu mudah untuk mengesan dari reka bentuk luar, mereka hanya menjadi jelas apabila anda mula menggunakan sebuah aplikasi yang khas bagi memastikan sistem dalaman anda.

Sekiranya anda berurusan dengan penjual peribadi, langkah pertama adalah untuk memastikan peranti itu boleh hidup. Walaupun anda tidak berada di sana sendiri, penjual harus memberikan imej skrin, dan mungkin juga menghantar video pendek atau GIF kepada anda. Jangan takut untuk meminta melihat lebih dekat pada skrin, walaupun ada retak dan calar.

Perisian yang dipalsukan biasanya tidak seperti yang original, because fake is fake, seperti ikon UI atau aplikasi yang tidak sesuai dengan theme rasmi. Anda boleh mengenali peranti baru hanya dengan menonton beberapa tinjauan video YouTube (Boleh guna “unboxing/review + model telefon” untuk cari). Berhati-hati dengan launcher dan ikon yang kelihatan pelik, ciri atau menu yang hilang, atau aplikasi sedia ada yang mencurigakan.

Prestasi juga amat penting di sini, dan ia adalah titik utama yang tidak diketahui oleh mangsa selepas pembelian. Telefon bimbit palsu sering menggunakan perkakasan yang tidak berkualiti termasuk pemproses yang lebih murah, yang lembab dan ketinggalan untuk penggunaan harian. Sesetengah aplikasi dan menu mungkin tidak akan berjalan kerana sistem operasi hanya pada home, jadi pastikan anda boleh explore OS dan beberapa aplikasi untuk memastikan semuanya berfungsi dengan betul.

Sekiranya anda tidak dapat melakukannya sendiri, anda sentiasa boleh meminta bukti video. Ini biasanya nasihat yang baik untuk membeli telefon yang digunakan atau diperbaharui pula – sangat berguna untuk mengesan jika telefon bimbit mempunyai sebarang masalah bateri atau pemproses.

Seperti biasa, pastikan anda mematuhi peraturan pembelian umum untuk produk yang digunakan juga. Jangan bersetuju untuk membayar di luar platform rasmi di mana anda tidak akan dilindungi, bertemu di lokasi yang saling bersetuju, dan elakkan permintaan untuk membawa wang tunai pada pertemuan pertama. Peniaga yang bukan rasmi tidak akan menjawab soalan terperinci merupakan tanda amaran utama yang anda perlu berhati-hati.

Mencuba Telefon Itu

Walaupun tidak semuanya yang tidak bagus, anda dinasihatkan untuk memeriksa barangan second-hand dan telefon refurbished secara langsung sebelum menyerahkan sejumlah wang anda. Dengan cara ini, anda bukan sahaja boleh menyemak semula keadaan fizikal telefon bimbit tetapi juga menjalankan beberapa ujian mudah untuk memastikan ia bukan telefon palsu di bahagian dalam sama ada. Ingat, setiap penjual pastinya akan mengamalkan sikap ‘barangan yang dijual tidak boleh refund semula’.

Telefon palsu akan berjimat dengan alternatif perkakasan yang lebih murah untuk membuat keuntungan. Penipuan yang paling biasa ialah melibatkan penggunaan kamera berkualiti rendah, meninggalkan komponen NFC atau cap jari, dan juga menjalankan perisian homebrew pada pemproses yang lebih murah. Mujurlah, sangat mudah untuk mencari helaian spec rasmi dari pengeluar telefon bimbit dalam talian untuk memeriksa dua kali ganda telefon di tangan anda.

Resolusi paparan, tema UI, dan perkakasan pemprosesan adalah cara terbaik untuk mengesan perkakasan palsu.

Pertama, pastikan semua perkakasan berfungsi. Togol Wi-Fi, Bluetooth, GPS, NFC, dan sebarang ciri-ciri lain dan matikan. Mungkin juga menyambung ke peranti atau rangkaian lain. Memeriksa pilihan pengimbas cap jari sebenarnya dalam menu tetapan keselamatan bukanlah idea yang tak masuk akal, walaupun penjual tidak berminat untuk mengunci telefon dai dengan cetakan jap jari anda sebelum anda membelinya.

Jangan lupa untuk menguji kamera juga. Pastikan kedua-dua kamera depan dan belakang berfungsi dan mempunyai semua ciri yang dijanjikan dengan peranti seperti lensa sudut lebar atau zoom telephoto. Ciri dan susunan aplikasi kamera palsu sentiasa berbeza dari perisian rasmi. Akhirnya, ambil gambar dan semak kiraan megapiksel. Anda boleh melakukan ini dengan menekan butang maklumat dalam mana-mana aplikasi galeri atau Google Photo. Sebuah telefon yang diciplak pasti mudah dikesan melalui kualiti gambar yang ditangkap sendiri.

Jalankan CPU-Z

Ini merupakan jalan yang terbaik bagi memastikan sistem dalaman telefon tersebut sebijik dengan spefisikasi original.

Seperti yang telah kami sebutkan, pemproses tiruan adalah benda paling malang dan akan merosakkan pengalaman anda dengan telefon baru anda, jadi ia pasti membaloikan jika dapat  membandingkan cip di telefon itu dengan spesifikasi rasmi.

Anda tidak perlu mengambil telefon seharian untuk melakukan ini, anda hanya perlu memasang CPU-Z dari Play Store. CPU-Z akan memberi anda maklumat yang  dikumpul; pemprosesan utama dan komponen perisian peringkat rendah yang digunakan di dalam telefon, yang menjadikan telefon palsu mustahil untuk menipu pengguna bijak dengan aplikasi ini.

Setelah dipasang, anda boleh menyemak butiran mengenai perkakasan CPU dan GPU pada halaman pembukaan. Sekiranya anda tidak faham dalam perkara teknikal itu, tab Devic akan memberi anda nama cip pemproses di bawah Hardware, yang anda sememangnya dapat memeriksa setiap inci helaian telefon. Anda juga akan menemui jumlah RAM dan resolusi paparan telefon yang disenaraikan di dalam alikasi itu, serta-merta  anda dapat menandakan sebarang pemalsuan. Anda juga boleh memasang AIDA64 untuk rujukan  beberapa butiran yang lebih terperinci.

Selepas dapat mengenali isi hati telefon itu, anda boleh membandingkan spesifikasi model itu dengan spesifikasi rasmi di GSMArena.

Bandingkan nombor IMEI

Semua perkara di atas akan membantu anda mengesan telefon palsu, tetapi tidak akan membantu menentang produk yang dicuri atau disenarai hitam. Untuk melakukan ini, anda perlu menyemak nombor Pengenalan Peralatan Mudah Alih Antarabangsa (IMEI) terhadap tuntutan yang dibuat oleh penjual anda di sini.

Modem selular setiap telefon diberi nombor IMEI 15 digit yang unik. Ia didaftarkan terhadap pembuatan telefon dan model telefon, digunakan untuk mendaftar dan mengunci peranti ke rangkaian tertentu, dan juga boleh disenarai hitam untuk menyekat telefon atau SIM jika mereka dicuri.

Anda boleh mencari nombor IMEI telefon dalam bahagian About Phone pada menu Setting Android. Sebagai alternatif, dail * # 06 # ke pendail telefon dan akan muncul sebuah kotak dengan nombor 15-digit. IMEI juga disertakan di dalam kotak telefon, menjadikannya mudah untuk menyemak semula jika pembelian prospektif anda datang dalam pembungkusan asalnya. Selain itu, pada bahagian bawah tempat bateri juga ada nombor IMEI ini.Sebagai alternatif, masukkan nombor ke laman web imei.info dan ia akan memberi anda status telefon bimbit itu.

Nombor IMEI juga sangat berguna untuk memeriksa jika telefon tersebut dikunci ke rangkaian tertentu. Jika anda dijanjikan telefon yang tidak dikunci, anda pasti tidak mahu untuk mengetahui bahwa ia terkunci apabila anda memasukkan SIM anda. Kadang-kadang penjual tidak semestinya memeriksa maklumat ini, yang lain menggunakan tarikan telefon yang tidak dikunci untuk membawa masuk pelanggan yang tidak curiga dengan kualiti anda .

Telah ditipu? Apa sekarang?

Ia tidak semestinya untuk memeriksa semua ini dengan penjual dalam talian, tetapi jika anda berakhir dengan telefon bimbit yang tidak berguna itu bukanlah jalan yang mati. Perlindungan undang-undang akan berbeza-beza bergantung kepada negara tempat tinggal anda dan mengejar penjual yang menipu yang selalu lesap, tetapi cara pembayaran anda boleh menawarkan perlindungan.

Tunai? sebaiknya dielakkan cara ini, ini kerana kekurangan penjejakan dan tidak berupaya untuk membayar semula, walaupun anda telah mendapat resit. Kad kredit adalah lebih baik daripada debit, kad tunai, atau pemindahan bank, kerana bank anda biasanya boleh membantah transaksi untuk mendapatkan caj balik. Sentiasa semak terma dan syarat bank spesifik anda. Apabila membeli dalam talian, PayPal (Amazon, Ebay dan sebagainya) menawarkan perlindungan pembeli yang menyeluruh termasuk aksesori barangan dan produk yang digunakan.

Dengan semua perkara di atas, anda perlu bersedia sebelum anda membuat pilihan yang salah. Jika anda mempunyai sebarang tip atau pengalaman anda untuk berkongsi, pastikan anda tinggalkan komen di bawah.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker