Lain-Lain

10 Telefon Yang Paling Laku Sepanjang Masa Sehingga Kini

black-question-mark-ornament_2753

10 telefon paling banyak dijual sepanjang masa mungkin bukan yang anda fikirkan sekarang. Galaxy S dan Note Samsung tidak ada dalam senarai berikut, dan tidak juga telefon bimbit Android yang lain. Senarai ini dikuasai oleh telefon Nokia, termasuk juga peranti lama dari Samsung, Motorola, dan Apple. Anda boleh menyemak senarai penuh di bawah, yang dibuat dengan bantuan data yang dikumpulkan oleh The Telegraph dan pelbagai sumber lain.

10. Motorola Razr V3 – 130+ juta unit dijual

10

Telefon yang paling banyak dijual Motorola Razr V3 adalah ikon masanya. Reka bentuk cantik dan peranti yang menonjol menjadikannya salah satu telefon yang paling berjaya yang pernah wujud. Bukan sahaja telefon paling laris ke-10 sepanjang masa, ia juga merupakan telefon flip jualan paling tinggi yang pernah ada. Razr V3 tidak dapat dibandingkan dengan telefon bimbit hari ini dalam perbandingan spesifikasi, tetapi ia adalah antara yang terbaik pada zaman itu.

9. Nokia 2600 – 135+ juta unit dijual

9

Dikeluarkan pada tahun 2004, Nokia 2600 tidak menawarkan banyak fungsi seperti telefon pada hari ini. Ia adalah peranti mudah dengan peranti Nokia yang kukuh dan terkenal dengan paparan 1.5 inci yang kecil. Ia tidak mempunyai kamera, Bluetooth, atau sebarang ciri mewah lain. Tetapi ia mempunyai hayat bateri yang hebat dan harga yang berpatutan yang menjadikannya popular di kalangan ramai.

8. Samsung E1100 – 150+ juta unit dijual

8

Seperti Nokia 2600, Samsung E1100 mempunyai badan yang kukuh dan menawarkan jangka hayat bateri yang hebat iaitu sehingga 13 hari bersiap sedia. Ia bermula pada tahun 2009 dan berjaya kerana harga yang berpatutan dan stok yang banyak di seluruh dunia. Peranti ini memaparkan paparan 1.52 inci, storan dalaman 1MB (tak tipu ya ini bukan dugaan), dan lampu suluh yang comel belaka.

7. Nokia 5230 – 150+ juta unit dijual

7

Nokia 5230 adalah telefon pintar tahap perintis dengan skrin sentuh 3,2 inci, sistem operasi Symbian, dan sambungan 3G. Ia juga mempunyai cip GPS, kamera 2MP, dan 128MB RAM. Peranti ini tidak dapat menyambung ke rangkaian Wi-Fi, tetapi itu tidak mengganggu orang pada tahun 2009.

6. Nokia 6600 – 150+ juta unit dijual

6

Reka bentuk unik telefon ini menjadikannya istimewa. Lihat sahaja gambar di atas – chubby sikit tapi tak apa kan? Ini salah satu perkara yang anda suka atau benci. Kebanyakan orang menyukainya, memandangkan ia menjual lebih 150 juta unit di seluruh dunia. Nokia 6600 adalah model mewah apabila ia dikeluarkan pada tahun 2003, menawarkan paparan 2.1 inci, kamera asas, dan bateri 850mAh. Ia agak mahal, peruncitan sekitar 600 euro ataupun RM2 900 (harga pada hari ini. kalau zaman tu kos sara hidup tinggi, comfirm harga dia sekitar RM4000; gila)

5. Nokia 1200 – 150+ juta unit dijual

5

Ciri terbesar Nokia 1200 adalah jangka hayat bateri – tujuh jam masa bercakap dan 390 jam bersiap sedia. Gila, nak bergayut dari isyak sampai ke imsak pun takde hal. Ia juga mempunyai lampu suluh yang boleh dihidupkan dengan menekan kekunci ke atas. Selain daripada itu, telefon itu tidaklah terlalu menarik – ia hanya dibina dengan baik tapi mahal bak hang. Itu, ditambah dengan fakta yang boleh anda dapatkan di mana saja, menjadikan Nokia 1200 salah satu telefon yang paling popular di dunia dengan lebih daripada 150 juta unit dijual.

4. Nokia 3210 – 150+ juta unit dijual

4

Nokia 3210 merupakan telefon yang sangat tua. Ia dilancarkan pada tahun 1999, apabila telefon ini hanya digunakan untuk membuat panggilan dan menghantar teks. Handset ini menjadi kejayaan besar kerana badannya yang mantap, banyak pilihan warna, rupa yang menarik, dan logo Nokia di depan, serta sebab yang lain. Ciri terbaiknya adalah permainan Ular, yang membuat orang terpaku pada skrin mereka untuk beberapa jam. Campur lagi permainan bola lantun, pergh gila, kod cheat tu sapa yang masih ingat?

3. iPhone 6 dan 6 Plus – 220+ juta unit dijual

3

Dikeluarkan pada tahun 2014, iPhone 6 dan 6 Plus adalah telefon terbaru dalam senarai ini. Mereka tidak dapat membandingkan dengan peranti iOS atau Android terkini dari segi spesifikasi, tetapi mereka menawarkan kehebatan yang lebih daripada 9 telefon bimbit yang paling dijual sepanjang zaman. Salah satu sebab kejayaan mereka adalah paparan 4.7- dan 5.5 inci yang dinaik taraf oleh mereka, dari skrin 4-inci iPhone 5s. IPhone 6 adalah tiga kali lebih popular daripada iPhone yang lain setelah ia dilancarkan beberapa bulan, mungkin disebabkan oleh harga yang lebih rendah dan berpatutan.

2. Nokia 1110 – 250+ juta unit dijual

2

Telefon padat ini hanya menawarkan fungsi yang asas sahaja. Ia tidak mempunyai kamera, paparan warna, atau reka bentuk mewah seperti Nokia N70 dan banyak lagi peranti lain yang dikeluarkan pada tahun 2005. Namun, ia melangkaui semua jangkaan manusia, terutamanya disebabkan ketersediaan di pelusuk global dan harga yang berpatutan. Ia adalah telefon bimbit yang hebat untuk mereka yang hanya mahu membuat panggilan, menghantar teks, dan bermain Ular setiap minit.

1. Nokia 1100 – 250+ juta unit dijual

1

Telefon ini merupakan telefon yang paling laku sepanjang zaman. Sebuah telefon biasa yang diperkenalkan pada 2003. Ia mempunyai reka bentuk yang simple dan menggiurkan. Ia seperti Nokia yang lain, tetapi kualiti dan rekabentuk serta harga yang berpatutan menjadi kunci kejayaan pelaris telefon ini, selain pengaruh Nokia yang kuat dalam industri ketika itu.

Penutup

Itu sahaja 10 telefon yang laku teruk sepanjang zaman. Mesti korang tercari-cari dimana bayang Nokia 3310? Telefon tersebut menduduki tempat ke-11 dengan 126 juta unit jualan. Mungkin ia tak laku sebab ia berbahaya kerana kalau terjatuh atas mangkuk tandas, mangkuk tu yang pecah. Askar je pakai telefon ni jadi backup kalau bom habis.

kalau nak tengok pula list Android yang laku keras, jom tengok video di bawah dan subscribe.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker