Berita Teknologi

5 Sebab Terbaik Mengapa Anda Perlukan Android P

Minggu lepas, Google melancarkan pratonton awam yang pertama yang terdapat pada OS mudah alih terbarunya, Android P. Ini sebenarnya pelepasan beta kedua, tetapi pelepasan awal dikhaskan untuk pemaju sahaja.

Siaran pratonton kedua lebih stabil daripada yang pertama, tetapi kami masih tidak mengesyorkan memasangnya di telefon anda. Walau bagaimanapun, jika anda berani atau bersedia untuk install P dan merasakan beberapa bug di sana sini, anda boleh memasang Android P dalam beberapa minit .


Terdapat banyak ciri-ciri baru di Android P, anda mungkin berfikir version terkini begitu menarik. Di bawah adalah 5 sebab anda mahukan Android P.

Gaya & Notification Yang Lebih Fresh

Dengan Android P, Google menggunakan sudut bulat di mana sahaja ia boleh. Swipe ke bawah untuk melihat menu dan simple setting, memberi anda idea yang baik di mana Android sedang berkembang maju. Terdapat juga warna yang lebih banyak dalam menu Setting.

Untuk pemberitahuan, Android sudah kedepan dalam pengendalian notification jika dibandingkan dengan iOS . Dengan Android P, ia melebarkan jurang dengan menambahkan lebih banyak ciri dalam menu notification.

Screenshot yang berguna

Mengambil tangkapan skrin kini semudah menekan dan menahan butang kuasa. Kaedah lama menekan button kuasa dan volume down dalam pada masa yang sama masih berfungsi, tentu saja.

Sebagai tambahan kepada pintasan screenshot yang baru, Android P mendapat ciri edit baharu. Sebaik sahaja gambar skrin anda disimpan, pemberitahuan pratonton akan memaparkan butang Edit. Memilih Edit akan membuka alat markup untuk anda menarik, crop, atau menyerlahkan tangkapan skrin sebelum berkongsi.

Dashboard

Pelan Google untuk membendung ketagihan telefon pintar adalah melalui program Kesejahteraannya. Walaupun tidak disediakan pada pratonton Android P, seksyen Dashboard baru akan mendedahkan berapa kali telefon dibuka kunci pada hari tertentu, bilangan pemberitahuan, dan berapa lama masa yang digunakan dalam setiap aplikasi.Pengguna akan dapat menetapkan had dan sekatan berdasarkan Dashboard.

Lockdown mode untuk keselamatan tambahan

Google melakukan banyak kerja untuk meningkatkan keselamatan keseluruhan maklumat anda dalam Android P, tetapi kebanyakannya dilakukan di dalam sistem. Terdapat ciri baru, iaitu menekan button off, di mana telefon anda akan tutup serta merta. Apabila enabled, fingerprint tidak akan berfungsi. Mungkin sesuai untuk pasangan kembar yang serupa cap jari.

Pergi ke Tetapan > Keselamatan dan Lokasi > Pilihan Utama Kunci dan tick pilihan ” Paparkan lockdown “. 

Rotate bila anda mahu

Daripada hanya mengunci mod menegak atau potret pada telefon anda, Android P akan memaparkan butang untuk memaksa putaran skrin jika ia mengesan telefon anda telah menukar orientasi.

Apabila anda menghidupkan skrin ke landskap, tekan ikon yang muncul di bahagian bawah untuk mengubah orientasi. Sekarang apabila anda menghidupkannya semula ke potret, ia akan kekal dalam landskap melainkan anda menekan butang yang sama sekali lagi untuk berputar kembali.

Cukuplah itu sahaja. Sebenarnya, ada lagi ! Tunggu pula keluaran final yang stabil.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker