Berita Teknologi

5 perkara yang perlu dilakukan oleh pengguna Android

Terdapat banyak perkara berguna yang boleh anda lakukan dengan Android yang mungkin anda tidak tahu.

Daripada ROM tersuai untuk launcher yang cantik, aplikasi, pemberitahuan LED, kawalan isyarat, pek ikon dan sebagainya, terdapat banyak cara untuk membuatkan anda bahagia walaupun untuk seketika. Berikut adalah tujuh perkara setiap pemilik Android patut cuba.

1. Mengutamakan pemberitahuan

Dalam Android 8.0 Oreo, pengendalian pemberitahuan telah bertambah baik. Anda boleh masuk ke aplikasi individu dan kawal sama ada anda melihat titik pemberitahuan (titik yang muncul di atas ikon) dan banyak lagi.


Ini adalah cara yang baik untuk mengutamakan dan menyesuaikan telefon anda untuk memenuhi keperluan anda dengan mengubah tetapan yang berbeza. Ini amat berguna jika anda sedikit memilih aplikasi yang anda sayang!

Tekan dan tahan aplikasi yang anda ingin ubah untuk memaparkan menu. Di sini anda boleh menyusun dan mengutamakan pemberitahuan aplikasi yang mana yang paling penting.

2. Jimatkan internet anda

Adakah anda tahu anda boleh memberitahu Chrome untuk menjimatkan masa dan wang dengan mengurangkan penggunaan data?Kebanyakan orang tidak, ramai yang kaya kot.

Dengan menggunakan tetapan ini, saya telah memotong penggunaan data saya sebanyak 30 peratus pada bulan lalu. Bagaimana itu boleh menjadi penjimatan yang mudah? Simple… Gooogle power la.

Pergi ke Chrome > Setting > Data Saver dan hidupkannya.


Semua orang harus memberitahu Chrome untuk compress laman web sebelum memuat turunnya.

Begitu juga, adakah anda tahu anda boleh memberitahu telefon anda supaya Wi-Fi aktif semasa tidur?

Pergi ke Setting > Wi-Fi > More > Keep Wi-Fi > Pilih Always

Melakukan option ini bermakna bukan sahaja anda membenarkan memuat turun sesuatu aplikasi semasa paparan telefon anda dimatikan, tetapi anda juga akan menjimatkan masa anda, kerana telefon anda tidak perlu menyambung semula ke Wi-Fi setiap kali anda bangun.

3. Optimalkan bateri anda

Tidak kira peranti Android anda  , ada cara untuk meningkatkan jangka hayat bateri. Pertama, anda perlu mematikan ‘paparan ambien’ atau ‘kecerahan adaptif’. Tetapan ini mengubah kecerahan paparan berdasarkan keadaan pencahayaan semasa, tetapi ia tidak sempurna.

Sensor yang digunakan untuk menentukan tahap cahaya tidak tepat seperti mata manusia, anda boleh menetapkan kecerahan paparan yang lebih sesuai untuk keadaan semasa, dan kerana paparan adalah kawasan utama di mana bateri hilang, pastikan anda menyimpannya di tahap terendah yang mungkin.

Di samping itu, semua UI Android utama datang dengan beberapa bentuk mod penjimatan bateri. Walaupun kekuatan masing-masing berbeza-beza, mereka patut mencuba untuk melihat bagaimana mereka boleh digunakan dengan sebaik-baiknya untuk keperluan khusus anda.

Sebagai contoh, mod Stamina Sony mengubah sedikit dari segi prestasi dan ia adalah salah satu daripada yang anda boleh (dan mungkin harus) telah diaktifkan pada setiap masa.

Fungsi penjimatan bateri Android stok mempengaruhi fungsi prestasi dan aplikasinya yang sangat banyak, jadi mungkin patut dipertimbangkan menggunakan ini hanya apabila ia penting.

HTC Power Saver mempunyai beberapa pilihan yang boleh anda hidupkan atau matikan di dalamnya, menjadikannya berguna kepada setiap pemiliknya.

Menyiasat aplikasi yang menggunakan bateri pada peranti anda dengan pergi ke setting dan cari bateri, kuasa atau sesuatu yang serupa.

4. Berikan kebenaran aplikasi secara individu

Ini adalah sesuatu yang telah tersedia sejak Android Marshmallow. Ia mempunyai ciri yang kerap anda harus cuba: kebenaran aplikasi. Ciri ini membolehkan anda memberi kebenaran aplikasi untuk mengakses hardware atau data pada telefon anda.

Jadi jika aplikasi perlu mengakses mikrofon, ia akan meminta kebenaran untuk berbuat demikian semasa anda melancarkan aplikasi dan aplikasi tersebut perlu menghormati keputusan anda.

Untuk versi Android sebelum Marshmallow, anda perlu memberi kebenaran itu sebelum memuat turun aplikasinya di Play Store.

Kami menganggap bahawa menafikan sesetengah kebenaran aplikasi dalam aplikasi pihak ketiga boleh memecahkannya.Tetapi sekarang anda boleh menguruskan kebenaran ini secara individu.

5. Gunakan Google Assistant

Anda mungkin biasa dengan Google Assistant, yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan maklumat dengan cepat dan mudah. Tetapi ia juga lebih daripada itu: Google Assistant boleh berinteraksi dengan aplikasi anda, mengambil nota, menetapkan peringatan bersama-sama dengan sejumlah besar helah pintar yang lain.

Semakin lama anda menggunakan Google Assistant semakin anda akan sedar betapa terbaik perkhidmatannya. Untuk memberikan contoh yang mudah, katakan anda ingin tidur petang, tetapi sudah berada dalam keadaan yang mengantuk dan hendak mengangguk.

Anda tidak perlu menjangkau telefon anda dan buka aplikasi jam anda, cuma katakan “Okay Google, kejutkan saya dalam dua jam.” Tapi kena aktifkan pesanan Google di settingnya.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker