Lain-Lain

Istilah & Perkataan Yang Terkenal Dalam Dunia Hacker


Terdapat banyak istilah-istilah dan perkataan hacker yang kita tak tahu. Kalau baca melalui Google pun mesti tak faham sebab dalam Bahasa Inggeris. Maka, biar Bijak Android himpunkan beberapa istilah yang terkenal dan translate ke dalam Bahasa Malaysia.

Adware

 – Adware adalah perisian yang direka untuk memaksa iklan yang dipilih untuk dipaparkan pada sistem anda. So maksud dia virus iklan. Mesti ada daripada kamu yang dah kena.

Attack

 – Serangan adalah tindakan yang dilakukan pada sistem untuk mendapatkan akses dan mengekstrak data yang sensitif.

Backdoor

 – Pintu belakang, atau pintu perangkap, adalah entri tersembunyi kepada sistem atau perisian yang bypass langkah-langkah keselamatan, seperti perlindungan masuk dan kata laluan. Maksudnya macam nak masuk rumah berkunci tapi guna pintu belakang ala-ala movie polis Hollywood.

Bot

 – Bot adalah program automatik yang boleh dilakukan berulang kali pada kadar yang lebih tinggi untuk tempoh yang lebih lama daripada pengendali manusia yang boleh melakukannya. Sebagai contoh bot Instagram, tugasnya seperti manusia tapi berjalan 24 jam.

Botnet

 – Botnet, juga dikenali sebagai tentera zombie, adalah kumpulan komputer yang dikawal tanpa pengetahuan pemiliknya. Botnet digunakan untuk menghantar spam atau membuat DDoS. Nak faham macam ni, komputer anda kena virus. Lalu Hacker hidupkan virus untuk menggunakan komputer anda, dan buat operasi tertentu.

Bruteforce Attack

 – Serangan gaya brute force adalah cara yang paling mudah dan mudah untuk mendapatkan akses ke sistem atau laman web dengan secara paksa. Ia mencuba gabungan nama pengguna dan kata laluan yang berbeza, berulang kali, sehingga ia masuk. Kalau kita teka password wifi secara manual, dalam 10 saat je lepas satu password. Tapi guna kaedah ni, 10 saat boleh teka 100 password bergantung pada komputer anda.

Buffer Overflow

 – Overflow ini macam ‘terlebih’, manakala buffer seperti ‘loading’. Maka ia bermaksud terlebih loading. Ia terjadi apabila memory anda kena block atau tak mampu nak tahan.

Clone phishing

 – Clone Phishing adalah pengubahsuaian e-mel yang sedia ada, website palsu untuk menipu penerima untuk memberikan maklumat peribadi. Contohnya website Facebook.xyz (bukan official) , bila buka nampak seperti Facebook betul, tapi kita tak boleh login, tetapi apa yang diisi dalam email dan password terus sampai ke hacker.

Cracker

 – Cracker adalah seseorang atau software yang ingin memecahkan sesuatu data daripada sebuah sistem. Sama ada password dan sebagainya. Maka Cracker adalah bapa kepada Bruteoforce attack.

Denial of service attack (DoS)

 – DoS adalah usaha jahat (fuh) untuk membuat pelayan atau sumber rangkaian tidak tersedia kepada pengguna, biasanya dengan mengganggu atau menangguhkan perkhidmatan dari host yang bersambung ke Internet. Maka, server website rosak lalu anda tak boleh buka website tersebut.

DDoS

 – Distributed Denial of service attack

Exploit Kit

 – Kit eksploit adalah sistem perisian yang direka untuk berjalan di web server, dengan tujuan mengenalpasti kelemahan perisian dalam mesin klien yang berkomunikasi dengannya dan mengeksploitasi kelemahan yang diketahui untuk memuat naik dan melaksanakan kod jahat pada klien.

Firewall

 – Firewall adalah penapis yang direka untuk memastikan penceroboh yang tidak diingini di luar sistem atau rangkaian komputer, sambil membolehkan komunikasi yang selamat antara sistem dan pengguna di bahagian dalam firewall. Ia juga sistem yang dianggap anti-virus.

Keystroke logging

 – keystroke logging adalah proses menjejak kekunci yang ditekan pada komputer (dan titik sentuh mana yang digunakan). Ia hanya memetakan antara muka komputer / manusia. Ia digunakan oleh penggodam untuk merekodkan ID login dan kata laluan. Keyloggers biasanya dirahsiakan ke peranti menggunakan Trojan dihantar oleh e-mel phishing.

Logic bomb

 – Virus tersembunyi dalam sistem yang mencetuskan tindakan yang berniat jahat apabila syarat tertentu dipenuhi. Versi yang paling biasa adalah bom masa. Unsur ini adalah sebahagian daripada Cryptolocker.

Cryptolocker

Encryption kahwin dengan locker dapat cryptolocker. Maksudnya, data komputer anda akan disimpan dan dikunci oleh virus. Maka anda tidak dapat akses komputer anda seperti normal, dan perlu bayar untuk mematikan cryptolocker. Hacker ni nak duit dengan cara ugutan.

Malware

 – Malware adalah istilah perdana menteri yang digunakan untuk merujuk kepada pelbagai menteri iaitu virus komputer, worm,  Trojan, ransomware, spyware, adware, perisian scareware, dan program jahat lain.

Phreaker

 – Phreakers dianggap sebagai penggodam yang masuk ke dalam rangkaian telekomunikasi secara haram, biasanya untuk membuat trik internet percuma dan sebagainya

Semoga ia bermanfaat dan dapat menambah ilmu anda.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker