Lain-Lain

10 Aplikasi Yang Berguna Untuk Kehidupan Seharian

Setiap hari, setiap cabaran yang kita akan hadapi. Sedikit demi sedikit kita tempuhi dengan kesukaran. Namun, setelah era telefon pintar muncul, kehidupan kita juga lebih mudah bukan?

Artikel ini akan memaparkan aplikasi yang berguna kepada kita untuk digunakan setiap hari. Malah, aplikasi yang dipilih ini semuanya percuma. Rugi kalau kita tak pakai kan? Teruskan membaca.

Files Go

Hampir semua telefon Android ada fail manager, tetapi jika anda tidak gembira dengan sedia ada, Files Go nampaknya sesuai. Aplikasi ini membantu mengimbas telefon bimbit anda, ia juga membolehkan anda menghantar dan menerima fail luar talian melalui Bluetooth, dan membantu anda mencari fail besar, aplikasi yang tidak digunakan dan fail lain yang hanya mengambil ruang storage telefon anda.

○ Files Go

Grammarly Keyboard

Jika anda dapat menguasai bahasa Inggeris, atau ingin memperbaiki tatabahasa anda semasa menulis e-mel, laporan, dan mesej, Grammarly Keyboard boleh membantu anda. Ia mencadangkan penambahbaikan kepada input anda semasa anda menaip dan membuat pembetulan automatik, jadi teks anda menjadi lebih baik – sambil memberi anda peluang untuk belajar dari kesilapan anda secara on-the-go.

➤ Keyboard Grammarly

Truecaller

Truecaller berfungsi dengan hebat kerana komuniti pengguna yang semakin meningkat yang menandai nombor dan melaporkan spammer – tetapi kini lebih baik lagi kerana ia menambahkan ciri berguna. Ia membolehkan anda mengimbas nombor yang dicetak di atas kertas atau papan iklan untuk memanggil dan menyimpan kenalan untuk kemudian. Jika anda benci ejen insurans dan panggilan daripada Astro, anda harus cuba aplikasi ini.

Baca juga :  Ericsson Tidak Akan Menghadiri MWC 2020!

➤ Truecaller

BlackBerry Privacy Shade

Sakit hati bila ada orang mengintip telefon anda semasa anda berada di tempat awam? Aplikasi ini membolehkan anda mengawal skrin anda, menghasilkan kawasan segi empat tepat atau bulat yang anda boleh mengubah saiz dan bergerak. Walaupun ia diaktifkan, anda boleh menggunakan telefon anda seperti biasa. Selain itu, anda boleh membaca di atas katil tanpa mengganggu pasangan anda dengan skrin terang yang terang.

➤ Shade Privasi BlackBerry

Datally

Datally direka untuk memberi anda kawalan ke atas aplikasi untuk mengelakkan mereka daripada menggunakan data internet anda – semasa penggunaan aktif dan semasa beroperasi di latar belakang. Sebaik sahaja anda telah melihat aplikasi yang kuat makan, anda boleh memilih untuk menyekat penggunaannya.

Di samping itu, aplikasi ini juga dilengkapi dengan pencari Wi-Fi awam yang akan membimbing anda ke lokasi di mana anda boleh gunakan internet secara percuma.

Baca juga :  Indonesia Menyekat Facebook, Instagram dan Whatsapp Setelah Rusuhan Maut Berlaku

➤ Datally

One-handed mode

Malas nak gerakkan jari jauh-jauh semasa menggunakan telefon dengan satu tangan? Mungkin aplikasi ini amat berguna. Separuh telefon yang baru dilengkapi dengan sistem ini, jika tidak, anda boleh dapatkannya dari XDA. Ia tidak memerlukan rooting pun. Mudah kan?

➤ One-handed mode

Path Guide

Microsoft telah membangunkan alat yang sangat baik untuk membantu orang yang mengalami masalah penglihatan masuk ke dalam ruang dalaman, dan ia dipanggil Path Guide. Apabila anda berada di dalam bangunan yang sebelum ini dipetakan oleh pengguna Path Guide, ia akan membantu anda pergi ke sesuatu lokasi dengan memberitahu anda berapa banyak langkah dan di mana arahan anda perlu beralih untuk mencari, katakan, tandas di pusat membeli-belah besar.

Ia percuma untuk digunakan, dan berfungsi untuk kedua-dua navigasi dan laluan rakaman. Jika anda berada di bangunan awam yang popular banyak, anda boleh berbuat sedikit untuk membantu orang lain dengan merakam panduan navigasi untuk mereka. Jika Google Maps untum jalan raya, kini Path Guide untuk dalam bangunan. Canggih betul.

Path Guide

Can’t Talk

Berharap anda boleh menggunakan bot untuk mengendalikan WhatsApp apabila anda tengah sibuk? Aplikasi ini membolehkan anda untuk memberitahu rakan yang tengah mengacau kita yang kita dalam waktu yang sibuk. Seperti panggilan, anda boleh reject call dan menghantar sms ringkas. Jika Whatsapp macam mana? Sebab tu wujudnya aplikasi ini.

Baca juga :  Jenis Keluaran Filem Yang Dicetak Rompak (CAM, RIP..)

➤ Can’t Talk (Beta)

YouTube Go

Google melancarkan sekumpulan aplikasi yang dioptimumkan untuk peranti low-spec supaya performance telefon tidak ketiggalan. Maka Google menyediakan Youtube Go untuk Android Oreo (Go edition) untuk menjimatkan ruang telefon.

YouTube Go membolehkan anda menonton video dari seluruh platform, sambil menawarkan pilihan untuk menyimpan klip untuk menikmati kemudian. Anda juga boleh menggunakannya untuk menyiarkan video kerana ada offline mode.

Perlu diingat bahawa ini bertujuan untuk pengguna yang ingin menyimpan dengan data mudah alih, jadi anda tidak dapat menstrim video pada 720p atau lebih tinggi.

Aplikasi ini masih dalam penambahbaikan, maka hanya dapat digunakan dalam sesetengah negara sahaja. Jika anda tidak boleh download melalui Play Store, cuba di APK Mirror.

➤ YouTube Go

UC Browser

Browser ini merupakan aplikasi yang agak hebat. Hal ini kerana ia mempunyai pelbagai fungsi seperti fast download. Jika anda download file yang berat, anda boleh membezakan kecekapan antara downloader biasa dan downloader oleh UC Browser. Selain itu Facebook mode, data saving, Adblock dan sebagainya.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Sila Matikan Adblocker untuk Menyokong Kami