Android Tutorials

Cara Tengok Movie Online Dengan Subtitle

dbreen / Pixabay

Bila tengah boring dengan ASTRO, asyik movie sama je. Kita mesti pergi ke youtube. Dah sampai youtube pulak movie pun takdak. Pergi ke google pulak nak cari movie. Dah dapat movie tak ada subtitle pulak. Waduh gitu. Artikel kali ini ialah cara nak tonton movie dengan subtitle. Nak play movie dengan subtitle yang cara paling mudah download movie dan subtitle (.srt) . Cuma kesabaran semasa download sahaja, proses selain itu mudah aje.

Jom kita belajar ‘cara paling mudah’ tu;

1) Download movie kesukaan anda
2) Download subtitle (.srt) dari mana-mana site
*Top 10 Site to Download Subtitle
3) Download MX Player (Android) / VLC Player (Windows)
4) Buka MX Player
5) Play any movie
6) Tekan option (3 titik bertindih) > subtitle > open
7) Cari file subtitle (.srt) yang telah di download

Baca juga :  Apa itu IPTV | FREE TV Channel Malaysia + Worldwide M3U (7/3/2019)

Tapi dalam proses mudah tu, anda kena tahu tips-tips berikut;

  • Bijak download file

Kalau download dari sumber percuma, maka iklan berlambak-lambak. Guna akal dan kesabaran untuk download movie/subtitle.

  • Download subtitle yang sama jenis dengan movie

Maksud disini ialah;
> Movie dan subtitle adalah cerita yang sama
> Jenis coding seperti (WEB-DL / BRrip / HDrip)
Contoh kalau movie BRrip , maka cari subtitle yang BRrip juga
> Masa movie sama dengan masa subtitle
Baru lah lip-syncing dengan subtitle tak lari

  • Tahu folder di mana file didownload

Yelah kalau nak tengok movie dan nak cari subtitle, mesti lah tahu ia berada dekat mana. Kalau guna browser biasa ada dalam internal storage>download .

  • Kadang-kadang semasa download file, ia dalam bentuk compressed iaitu rar ke zip ke. Jangan lupa extract dahulu, barulah open subtitle.
Baca juga :  Cara Mengesan Telefon Android Anda (SANGAT MUDAH)

BONUS

  • Kalau download movie HEVC, maka movie tersebut HD dan ringan. Decoder teknologi baharu. Contoh biasa 720p dalam 1.5GB… manakala HEVC 720p dalam 500mb.
  • Lebih senang jika buka website yang sediakan file movie sekali subtitle. Anda boleh guna keyword “(Nama movie) free download malay subtitle”.
  • Kalau nak cari subtitle malay, guna ‘Cara Paling Mudah’ tu. Tapi ada yang lagi mudah hahaha tapi untuk english subtitle je. sila tengok video dibawah.

An-Naim Jamhari

Pengasas Bijak Tech, minat dalam dunia teknologi, baik dan hensem.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker