Trik dan Tips Telefon Pintar

Cara Besarkan RAM Telefon Android Anda (WORKING 2017)

mohamed_hassan / Pixabay

Baiklah. Tajuk hari ini memang sesuai untuk pengguna telefon Android. Lagi-lagi kalau kaki gaming tapi RAM telefon ciput sehinggakan ganggu performance telefon macam lag/hang. Artikel hari ini boleh buatkan anda senyum lebar, jadi jangan lupa baca artikel ini sampai habis ya. Kalau bukan kaki gaming pun, telefon anda juga akan berasa berat jika buka banyak aplikasi serentak. Misalnya, main instagram, buka chrome dan sambil dengar spotify, maka telefon anda akan lag/hang. Mengapa? Mari kita kenal dulu apa itu RAM.

RAM – Random Access Memory

“ RAM merupakan singkatan dari Random Access Memory biasanya disebut dengan istilah pendek yaitu Memori. Memory atau RAM merupakan sebuah perangkat keras komputer yang berfungsi sebagai tempat penyimpanan data sementara. Memory bekerja dengan menyimpan dan menyuplai data-data penting yg dibutuhkan Processor dengan cepat untuk diolah menjadi informasi.
Agar lebih mudah dipahami sebagai contoh, saat anda membuka membuka sebuah aplikasi misalnya seperti microsoft atau browser mozila firefox maka prosesor akan membuka program atau aplikasi tersebut dari hardisk dan kemudian akan meload nya ke memory atau RAM. begitulah kira kira pemahaman sederhana tentang fungsi memory atau RAM “.

Baca juga :  Google Photos: 5 Perkara Yang Anda Perlu Tahu

Sumber: http://belajar-komputer-mu.com/pengertian-ram-dan-fungsi-ram/

Maka, RAM ini antara komponen penting dalam telefon dan komputer. RAM juga boleh menentukan pretasi telefon anda.
“Apabila banyak RAM yang tinggal (freespace), maka telefon/komputer boleh memproses maklumat dengan lancar”

Related image
Jika kita tengok screenshot di atas, RAM beliau masih banyak ruang, maka untuk proses maklumat akan berjalan dengan lancar. Akan tetapi,
Image result for memory ram penuh
Jika banyak sangat aplikasi terbuka dalam satu masa, maka RAM akan penuh dan tidak dapat proses maklumat dengan lancar dan terjadi nya lag/hang. Dan juga tidak boleh buka sesuatu aplikasi jika RAM anda penuh.
Image result for error ram

Langkah besarkan RAM telefon Android Bagi Non-root-User

*Boleh juga dilakukan untuk rooted user

  • Jadikan ia simple

Simple always better. Buang shortcut jika perlu, sama juga dengan widget atau live wallpaper. Kerana semua benda ni memerlukan RAM untuk load mereka. Buang-buang-buang.

  • Disable aplikasi

androidpit disable appDengan disable aplikasi yang tak digunakan dapat menghalang mereka daripada background-process yang menggunakan RAM.

  • Disable animation

Seperti juga “Simple Always Better’, maka anda juga perlu disable animation. Mengapa? Sebab grafik juga menggunakan RAM, maka dengan disable animation ini dapat kurangkan penggunaan RAM. Cara untuk disable animation ini adalah dengan enable Developer Options; pergi ke About Phone dan tekan dekat Built Number sebanyak 7 kali. Dah settle dengan step tersebut, pergi ke Developer Options dan OFF perkara berikut;  Window animation scale, Transition animation scale, Animator duration scale

  • Uninstall app yang tak digunakan

Contoh ada aplikasi yang kita tak pakai dah, Hanya uninstall terus. Jimat storage dan jimat RAM sebab mereka masih hidup dekat background-process sedangkan kita tak buka pun.

  • boost RAM atau Clear Memory

Seperti Clean Master ataupun RAM Manager. Anda boleh mengosongkan RAM dengan boost/clear ram. Sebab mereka ini akan berhentikan app yang tidak digunakan dalam background-process.

Cara besarkan RAM untuk rooted-user

Kita akan guna aplikasi RAM Expander;

Baca juga :  Bina Cooling System Untuk Laptop (MAIN GAME TANPA LAG!)

Here is the Play Store description of it:

  • Free SD card memory as a RAM use (SWAP RAM / SWAP MEMORY)
  • Swapfile RAM expansion up to 4.0 GB (file system limit)
  • No limit on SWAP partition!
  • The usual performance degradation when paged not occur with SD card from class-8
  • Widget for PNP swap (swap on / off swap)
  • Detailed Memory Information & Analysis
  • Autorun
  • ​Swappiness kernel parameter set
  • Easy foolproof use (1 click optimization and automatic calculation)
  • Supporting Tung all Android devices (root access and Kernelswap support)

You will need a class 4 SD card at a minimum, but for best results you should use a higher class.

Pesanan saya gunakan SDCard yang berkualiti dan kelas yang tinggi.

Baca juga :  Cara Membuat Voice/Video Call Berkumpulan di Whatsapp

Sebelum guna app ini, anda haruslah pastikan dahulu telefon anda boleh guna trik ini. Download MemoryInfo & Swapfile dan jalankan ‘Start Ram expander Test’. Jika ‘Congratulations’ , maka anda boleh sambung step dibawah.

1) Download RAM Expander dan install.
ROEHSOFT-RAM-Expander-min-1   Link Download
2) Tekan ‘Optimal Value’
3) Enable Auto Run
4) Tekan Swap Active
androidpit roehsoft ram one

Telefon anda akan mempunyai RAM yang lebih banyak lepas ini. Bukan magic atau apa, cuma trik yang berkesan dan di ilhamkan oleh komputer apabila kehabisan RAM.

Jika tidak jelas, saya letak video sekali. Sumber Youtube.

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Sila Matikan Adblocker untuk Menyokong Kami