Android Tips

Cara Lajukan Internet | Trik Lajukan Internet

1280863621_Clip_Art

Antara Faktor kelajuan internet:

  • Jenis ISP (Internet Service Provider)
  • Kawasan & signal anda
  • Gadget yang tidak berfungsi dengan baik
  • Jenis broadband (modem atau mifi)


Namun jangan sedih kalau internet anda perlahan. Mengapa?
Jangan risau, ada terdapat cara bagi meningkatkan kelajuan internet anda.
Mungkin internet memang laju, tapi ada benda yang menghalangnya.

Tips untuk melajukan internet anda :

1) Guna internet booster supaya dapat block app yang guna internet.
So maksudnya, speed anda sepatutnya 100kbps, tapi bila app lain pakai dia akan amik dalam 10kbps.
tak faham lagi? Cuba download sambil tengok youtube, sangkut tak… ha camtulah..
walaupun app tu kita dah keluar, masih ada background proccess & still sedut speed anda.
so gunalah internet booster untuk hentikan app lain kacau speed anda.

2) Guna advance dowload manager (utk android) & Internet Download Manager (utk Windows)
Terbukti 5x lebih pantas berbanding download biasa.
Sebab dorang ada algortima tersendiri & kaedah yang unik.
Guna download manager boleh bantu anda dalam kesusahan.
Maksudnya disitu, kalaulah download failed, boleh download balik dan sambung dekat mana berhenti.
Bukan macam downloader biasa yang mungkin akan download semula dari awal.
Bukankah itu merugikan ?

3) Guna browser yang berprinsip “Fast” 
Contohnya UC Browser & Opera .
Mengapa? Ini kerana mereka kurangkan data yang digunakan.
Maka website yang anda buka akan lebih cepat.
Selain itu, mereka juga boleh sekat iklan justeru menjimatkan quota kita.

4) Untuk gaming yang lebih stable, gunalah vpn premium.
Hal ini kerana vpn juga boleh kurangkan ping dalam game.
Tetapi hanya dengan vpn premium serta server dari Malaysia atau Singapore.

5) guna ad blocker utk sekat iklan. Ads ni ada dari gambar atau video .
Then mesti pakai internet juga nak download dorang kan ?
Maka ia akan mengambil masa untuk load mereka,
serta memakan quota internet tak tentu pasal.
 Fungsi app ni boleh sekat iklan dari app lain untuk hubungi server.

6) Clear RAM. 
Tutup apps supaya tak running on background.
Jika tak tutup, maka app tersebut masih guna internet kita tanpa sedari.
Tak faham? Walaupun dah keluar dari whatsapp,
masih terima mesej kan? Ini kerana masih ada background process.
Jalan yang paling mudah ialah Clear RAM , dengan menggunakan
app tertentu untuk boost ram seperti Clean Master.
Ini juga boleh jimatkan bateri anda.


Share kepada rakan-rakan, moga bermanfaat 🙂

Ada button dibawah 🙂

lajukan internet digi, lajukan internet celcom, lajukan internet webe, lajukan internet u mobile, lajukan internet maxis
Baca juga :  Nak Sihat? Muat Turun Aplikasi Ini!
Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker